+38 (068) 963 76 77
+38 (068) 963 76 77
г. Київ, вул. Провіантська 3А, оф. 115
Пн-Пт: 9:00-17:30 Cб-Нд: Вихідний
Замовити дзвінок
Телефоны
+38 (068) 963 76 77
Головний офіс

Временная технология таможенного оформления в пункте "Чоп" транзитных товаров, перемещаемых с использованием накладной ТР 80 ЦИМ через таможенную территорию Украины ж.д. транспортом на условиях Конвенции о международных ж.д. перевозках (КОТІФ) на участку

ЗАТВЕРДЖЕНО

Наказ Державної митної служби України
й Державної адміністрації залізничного
транспорту України

07.07.04 р. 490/133-Ц

Тимчасова технологія митного оформлення в пункті пропуску "Чоп" транзитних товарів, переміщуваних з використанням накладної ТР 80 ЦІМ через митну територію України залізничним транспортом на умовах Конвенції про міжнародні залізничні перевезення (КОТІФ) на ділянці залізниці "Чоп - Дякове" з шириною колії 1435 мм

1. Загальні положення

1.1. Цю Тимчасову технологію розроблено на виконання наказу Державної адміністрації залізничного транспорту України й Державної митної служби України від 12.03.04 НР 054-ц/178 "Про створення робочої групи" і з метою виконання зобов'язань, що випливають із Конвенції про міжнародні залізничні перевезення (КОТІФ), до якої Україна приєдналася згідно із Законом України від 05.06.03 943-IV "Про приєднання України до Конвенції про міжнародні залізничні перевезення (КОТІФ)" , та організації взаємодії митних органів і залізниць України.

1.2. Дія Тимчасової технології поширюється виключно на перевезення непідакцизних транзитних товарів залізничним транспортом через митну територію України на ділянці залізниці "Чоп - Дякове" з шириною колії 1435 мм з використанням залізничної накладної ТР 80 ЦІМ (далі - накладна ТР 80 ЦІМ).

1.3. Митний контроль і митне оформлення транзитних товарів здійснюються відповідно до вимог Порядку взаємодії митниць і залізниць України при переміщенні через митний кордон товарів та інших предметів у вантажних залізничних поїздах, затвердженого наказом Державної митної служби України й Міністерства транспорту України від 30.03.01 НР 231/174 і зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 19.04.01 за НР 360/5551.

1.4. Єдиний збір за проведення державних видів контролю транзитних товарів і транспортних засобів у пункті пропуску митниці відправлення справляється в розмірі та порядку, установленому законодавством України.

1.5. На час проведення експерименту дія Порядку здійснення митного контролю й митного оформлення товарів і транспортних засобів із застосуванням вантажної митної декларації, затвердженого наказом Державної митної служби України від 14.10.02 НР 561 (зі змінами й доповненнями) і зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 07.11.02 за НР 877/7165, у частині застосування цієї Тимчасової технології призупиняється.

1.6. Як документ контролю за доставкою вантажів використовується накладна ТР 80 ЦІМ.

Наявність на оригіналі та на копіях міжнародної залізничної накладної ЦІМ (далі - накладна ЦІМ) або на примірниках накладної ТР 80 ЦІМ календарного штемпеля станції, яка приймає вантаж до перевезення, є свідченням прийняття залізницею солідарного зобов'язання про дотримання митних правил, установлених законодавством України.

1.7. Граничний строк доставки товарів у митницю призначення становить 2 доби з 24-ї години дати, зазначеної на календарному штемпелі залізничної станції, проставленому на копіях накладної ЦІМ або на примірниках накладної ТР 80 ЦІМ.

2. Особливості застосування Тимчасової технології при транзитному переміщенні товарів через митну територію України

2.1. Після прибуття товару (вантажу) на прикордонну передавальну станцію посадові особи цієї станції й митного органу спільно здійснюють перевірку наявності забезпечень митних органів інших країн, перевізників чи відправників.

Митний та інші необхідні види контролю (санітарний, ветеринарний, фітосанітарний, радіологічний і екологічний) здійснюються згідно з постановами Кабінету Міністрів України від 24.12.03 НР 1989 "Питання пропуску через державний кордон автомобільних, водних, залізничних та повітряних транспортних засобів перевізників і товарів, що переміщуються ними" і від 24.10.02 НР 1569 "Про затвердження Порядку справляння єдиного збору у пунктах пропуску через державний кордон".

2.2. Дії посадових осіб митних органів і залізниць у разі подання електронної копії накладної ТР 80 ЦІМ після відправлення вантажу в митницю призначення

2.2.1. У пункті пропуску для залізничного сполучення митниці відправлення посадові особи прикордонної передавальної станції подають посадовій особі цієї митниці для здійснення митного контролю та митного оформлення пакет документів, що складається з передатної відомості, оригіналу накладної ЦІМ, рахунка-фактури, інших необхідних для здійснення оформлення товаросупровідних документів. До комплекту документів додаються три копії накладної ЦІМ: перша долучається до товаросупровідних документів, які прямують з товарами, друга залишається в справах митниці відправлення, третя - на прикордонній передавальній станції, з якої здійснено відправлення вантажу за призначенням.
2.2.2. Посадова особа митниці відправлення реєструє подані посадовою особою прикордонної передавальної станції документи, перевіряє відповідність їх передатній відомості та наявність товаросупровідних документів.
2.2.3. Після здійснення митного контролю й митного оформлення посадова особа митниці відправлення проставляє в графі 33 усіх примірників накладної ЦІМ та її копій і в товаросупровідних документах штамп "Під митним контролем" і в разі потреби - відмітку про накладення митного забезпечення на транспортні засоби, що є дозволом на транзит товарів через митну територію України.
2.2.4. У строк, що не перевищує двох годин з моменту прийняття залізничною станцією вантажу до перевезення в митницю призначення, декларант зобов'язаний подати митниці відправлення накладну ТР 80 ЦІМ у двох примірниках та її електронну копію.
2.2.5. Посадова особа митниці відправлення в межах своєї компетенції:

  • перевіряє правильність заповнення накладної ТР 80 ЦІМ та її електронної копії;
  • перевіряє відповідність відомостей, зазначених у поданих до оформлення товаросупровідних документах, відомостям, зазначеним в електронній копії накладної ТР 80 ЦІМ. У разі виявлення розбіжностей у даних, наведених в електронній копії накладної ТР 80 ЦІМ і товаросупровідних документах, декларантом в оперативному порядку вносяться відповідні зміни до накладної ТР 80 ЦІМ та її електронної копії;
  • присвоює накладній ТР 80 ЦІМ реєстраційний номер і проставляє на обох примірниках цієї накладної відбитки штампа "Під митним контролем" та особистої номерної печатки.
2.2.6. У справах митниці відправлення залишаються передатна відомість, примірник накладної ТР 80 ЦІМ, копія накладної ЦІМ з відмітками залізниці, митниці відправлення та інших контрольних служб. Другий примірник накладної ТР 80 ЦІМ з відмітками митниці відправлення повертається декларанту.
2.2.7. Митниця відправлення в строк, що не перевищує двох годин з моменту оформлення накладної ТР 80 ЦІМ передає її електронну копію засобами електронного зв'язку до Єдиної автоматизованої інформаційної системи Держмитслужби України (далі - ЄАІС Держмитслужби) та ставить на контроль цю електронну копію шляхом проставлення в ЄАІС Держмитслужби відмітки з використанням ПЕОМ, розташованої в приміщенні структурного підрозділу митниці відправлення.
2.2.8. При надходженні товарів до пункту пропуску митниці призначення протягом установленого строку доставки посадова особа цієї митниці після отримання документів від посадової особи залізничної станції в оперативному порядку та з використанням ПЕОМ, розташованої в приміщенні структурного підрозділу митниці:

  • здійснює пошук електронної копії накладної ТР 80 ЦІМ за номером відправки, зазначеним у графі 36 накладної ЦІМ;
  • перевіряє відповідність відомостей, зазначених у товаросупровідних документах, відомостям, зазначеним в електронній копії накладної ТР 80 ЦІМ, і робить відмітки в ЄАІС Держмитслужби про надходження товарів у митницю призначення;
  • роздруковує з ЄАІС Держмитслужби витяг з електронної копії накладної ТР 80 ЦІМ.
Ця посадова особа приймає рішення про необхідність проведення митного огляду переміщуваних товарів.
2.2.9. За відсутності зауважень посадова особа митниці призначення проставляє на всіх примірниках товаросупровідних документів, накладної ЦІМ і в передатній відомості та витягу з електронної копії накладної ТР 80 ЦІМ відбиток особистої номерної печатки та вчиняє запис "Вантаж надійшов" у передатній відомості (у примірнику для митниці).
Після цього примірник копії накладної ЦІМ передається разом з витягом з електронної копії накладної ТР 80 ЦІМ до відділу контролю за доставкою вантажів митниці призначення. Ці документи протягом установленого строку зберігаються в справах митниці призначення.
2.2.10. Підставою для пропуску вантажів через митний кордон України є наявність в ЄАІС Держмитслужби електронної копії відповідної накладної ТР 80 ЦІМ, а також витяг з неї та копія накладної ЦІМ з відповідними відмітками митниці відправлення, завірені особистою номерною печаткою посадової особи митниці призначення, і товаросупровідні документи.
2.2.11. Після пропуску товарів через митний кордон України посадова особа пункту пропуску митниці призначення вносить з використанням ПЕОМ, розташованої в приміщенні структурного підрозділу митниці, до ЄАІС Держмитслужби інформацію про пропуск транзитного вантажу.

2.3. Дії посадових осіб митних органів і залізниць у разі подання електронної копії накладної ТР 80 ЦІМ до відправлення вантажів у митницю призначення

2.3.1. У пункті пропуску для залізничного сполучення митниці відправлення посадова особа прикордонної передавальної станції подає посадовій особі цієї митниці пакет документів, що складається з передатної відомості, накладної ТР 80 ЦІМ, рахунка-фактури, інших необхідних для здійснення митного оформлення товаросупровідних документів, і електронну копію накладної ТР 80 ЦІМ з метою здійснення митного контролю та митного оформлення. Накладна ТР 80 ЦІМ подається в трьох примірниках: перший долучається до товаросупровідних документів, які прямують з товарами, другий залишається в справах митниці відправлення, третій примірник з відмітками цієї митниці повертається декларанту.
2.3.2. Посадова особа митниці відправлення реєструє подані посадовою особою прикордонної передавальної станції документи, перевіряє відповідність їх передатній відомості та наявність товаросупровідних документів.
2.3.3. Посадова особа митниці відправлення в межах своєї компетенції:

  • перевіряє правильність заповнення накладної ТР 80 ЦІМ та її електронної копії;
  • перевіряє відповідність відомостей, зазначених у поданих до оформлення товаросупровідних документах, та вантажу відомостям, зазначеним в електронній копії накладної ТР 80 ЦІМ. У разі виявлення розбіжностей у даних, наведених в електронній копії накладної ТР 80 ЦІМ і товаросупровідних документах, декларантом в оперативному порядку вносяться відповідні зміни до накладної ТР 80 ЦІМ та її електронної копії;
  • присвоює накладній ТР 80 ЦІМ реєстраційний номер.
2.3.4. Після здійснення митного контролю й митного оформлення посадова особа митниці відправлення проставляє на всіх примірниках накладної ТР 80 ЦІМ і товаросупровідних документів штамп "Під митним контролем", у разі потреби - відмітку про накладення митного забезпечення на транспортні засоби, а також відбиток особистої номерної печатки на всіх примірниках накладної ТР 80 ЦІМ, що є дозволом на транзит товарів через митну територію України.
2.3.5. У справах митниці відправлення залишаються передатна відомість, примірник накладної ТР 80 ЦІМ з відмітками залізниці.
2.3.6. Митниця відправлення в строк, що не перевищує двох годин з моменту оформлення накладної ТР 80 ЦІМ, передає її електронну копію засобами електронного зв'язку до ЄАІС Держмитслужби та ставить на контроль цю електронну копію шляхом проставлення в ЄАІС Держмитслужби відмітки з використанням ПЕОМ, розташованої в приміщенні структурного підрозділу митниці відправлення.
2.3.7. При надходженні товарів до пункту пропуску митниці призначення протягом установленого строку доставки посадова особа цієї митниці після отримання документів від посадової особи залізничної станції в оперативному порядку:

  • з використанням ПЕОМ, розташованої в приміщенні структурного підрозділу цієї митниці, перевіряє відповідність відомостей, зазначених у товаросупровідних документах, відомостям, зазначеним в електронній копії накладної ТР 80 ЦІМ;
  • робить відмітку в ЄАІС Держмитслужби про надходження товарів у митницю призначення за цією накладною;
  • приймає рішення про необхідність проведення митного огляду переміщуваних товарів.

2.3.8. За відсутності зауважень посадова особа митниці призначення проставляє на всіх примірниках товаросупровідних документів, у передатній відомості та накладній ТР 80 ЦІМ відбиток особистої номерної печатки й учиняє запис "Вантаж надійшов" у передатній відомості (у примірнику митниці).
Після цього накладна ТР 80 ЦІМ передається до відділу контролю за доставкою вантажів митниці призначення. Ця накладна протягом установленого строку зберігається в справах митниці призначення.
2.3.9. Підставою для пропуску товарів через митний кордон України є накладна ТР 80 ЦІМ з відмітками митниці відправлення, завірена особистою номерною печаткою посадової особи митниці призначення й товаросупровідні документи.
2.3.10. У разі відсутності в ЄАІС Держмитслужби електронної копії накладної ТР 80 ЦІМ на момент надходження транзитних товарів у митницю призначення митний контроль і пропуск цих товарів через митний кордон України здійснюються на підставі накладної ТР 80 ЦІМ з відмітками митниці відправлення, а також товаросупровідних документів.
2.3.11. Після пропуску товарів через митний кордон України посадова особа пункту пропуску митниці призначення вносить з використанням ПЕОМ, розташованої в приміщенні структурного підрозділу митниці, до ЄАІС Держмитслужби інформацію про пропуск транзитного вантажу.

3. Порядок заповнення граф накладної ТР 80 ЦІМ при транзитному переміщенні товарів залізничним транспортом

3.1. Графи накладної ТР 80 ЦІМ заповнюються аналогічно відповідним графам ВМД згідно з Інструкцією про порядок заповнення вантажної митної декларації, затвердженою наказом Держмитслужби України від 09.07.97 НР 307 (зі змінами й доповненнями) та зареєстрованою в Міністерстві юстиції України 24.09.97 за НР 443/2247, з урахуванням особливостей заповнення граф ВМД, визначених у главі 4 Порядку заповнення граф вантажної митної декларації відповідно до митних режимів експорту, імпорту, транзиту, тимчасового ввезення (вивезення), митного складу, магазину безмитної торгівлі затвердженого наказом Держмитслужби України від 30.06.98 НР 380 (зі змінами й доповненнями) і зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 22.07.98 за НР 469/2909, а також з урахуванням особливостей заповнення окремих граф накладної ТР 80 ЦІМ, наведених у главі 4 цієї Тимчасової технології.

Таблицю відповідності граф накладної ТР 80 ЦІМ графам ВМД наведено в додатку 1 до цієї Тимчасової технології.

3.2. Посадовою особою митниці відправлення заповнюється графа 14 накладної ТР 80 ЦІМ.

3.3. Декларантом заповнюються графи 9, 10, 13, 15, 18, 21, 23, 26, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 37, 54, 57, 58, 60, 62, 81, 86, 92, 96 накладної ТР 80 ЦІМ.

3.4. За браком місця на лицьовому боці накладної ТР 80 ЦІМ відомості наводяться на зворотному боці із зазначенням відповідної графи цієї накладної. Такий запис засвідчується декларантом і посадовою особою митниці відправлення, а в графі робиться відмітка "Див. на звороті". Ці відомості обов'язково вносяться до відповідної графи електронної копії накладної ТР 80 ЦІМ.

4. Особливості заповнення окремих граф накладної ТР 80 ЦІМ при транзитному переміщенні товарів залізничним транспортом

Гр. 9 "Накладна"

Наводиться назва документа контролю за доставкою, а саме ТР 80 ЦІМ.

Гр. 14 "Референтний номер"

Проставляється номер накладної ТР 80 ЦІМ, який формується за такою схемою:


ххххххххх/х/хххххх
123

де:

1 - 9-значний цифровий код митного органу згідно з Класифікатором митних органів України та їх структурних підрозділів, затвердженим наказом Держмитслужби України від 02.04.04 НР 233;

2 - остання цифра поточного року;

3 - 6-значний порядковий номер у порядку зростання (починаючи з одиниці).

Гр. 32 "RID"

Зазначається номер товару, зазначеного в графі 31.

Гр. 62 "Код NHM"

Зазначаються перші чотири знаки коду товару згідно з Українською класифікацією товарів зовнішньоекономічної діяльності. Цей код записується без пропусків та інших розділових знаків.


Начальник Управління організації
контролю за переміщенням вантажі

В.С.Мальнов


Страна :  PD